Blogginlägg 5 om romanen





Hjalmar Söderberg föddes år 1869 och dog år 1941. Hans framgångar var som störst under tidigt 1900-tal och han var då en av Sveriges största författare. Hjalmar beskrivs som en författare med enormt mycket kontrast, vilket är de typiska dragen för Hjalmars skrivna verk. På ett unikt sätt blandar Hjalmar vemod och skärpa, allvar och lekfullhet och melankoli respektive kvickhet som gör Hjalmar till en unik författare av hans tidsepok. På grund av det unika skrivsättet anser vissa att hans verk är tidslösa. Hjalmar var en bred författare som skrev b la dikter, noveller och böcker i flera genrer. Hjalmar Söderberg är inte okänd idag utan hans verk lever fortfarande kvar.

Källa: http://www.soderbergsallskapet.se/hjalmarsoderberg/


Förvillelser (1895) Roman
Historietter (1898) Noveller
Martin Bircks ungdom (1901) Roman
Främlingarna (1903) Noveller
Doktor Glas (1905) Roman
Gertrud (1906) Teaterpjäs
Det mörknar öfver vägen (1907) Noveller
Valda sidor (1908) Dikter, noveller, utdrag ur romaner
Hjärtats oro (1909) "Tankebok"
Aftonstjärnan (1912) Teaterpjäs
Den allvarsamma leken (1912) Roman
Den talangfulla draken (1913) Noveller
Jahves eld (1918) Religionshistorisk undersökning
Skrifter 1-10 (1919-1921)
Ödestimmen (1922) Teaterpjäs
Jesus Barabbas (1928) Religionshistorisk roman
Resan till Rom (1929) Noveller
Den förvandlade Messias (1932) Religionshistorisk undersökning
Sista boken (1942) Samtidskritik m.m.
Samlade verk 1-10 (1943) (utg av Tom Söderberg och Herbert Friedländer)
Makten, visheten och kvinnan. (1946) Efterlämnade anteckningar, utg av Herbert Friedländer
Skrifter 1-2 (1969) ( Utg av Olle Holmberg)
Skrifter 1-9 (1977-1978) (Utg av Hans Levander)

Källa: http://www.soderbergsallskapet.se/bibliografi/


Blogginlägg 4 om romanen



Boken doktor Glas är skirven år 1905 då den första utåvan gavs ut. Epoksmärkande drag i berättelsen skulle jag vilja anse att miljön och därefter språk. 

"Helgeandsholmens grå hus, den gamla badstuns söndriga götiska träarkitektur som speglades bruten i det rinnande vattnet, de stora gamla pilarna, som doppade sina blad i strömmen. "

Detta utdrag visar miljön och hur man formulerade sig på tidigt 1900-tal. Även om boken är omskriven ett fåtal gånger så har man bevarat mycket av det gamla skrivandet, inte bara språkmässigt utan om man tänker djupare även formulering och hur texten ska stimulera läsarens intryck av miljön. 

"Icke gissa gåtor! Icke fråga! Icke tänka! Tanken är en syra som fräter. Du tänker i början, att den blott skall fräta på det som är murket och sjukt pch som skall bort. Men tanke tänker inte så: den fräter blint. "

Detta utdrag valde jag för att den visar ett epoksmärkande drag genom att visa hur poetiskt man skrev på början av 1900-talet, man lät ord och fantasin tillsammans bygga ut saker som leder till att texterna får en helt ny innebörd. Som läsare är det ibland svårt att förstå vad som menas. dels för språket men även för tidsanpassningen för fantasin.

Samanfattat tycker jag att boken Doktor Glas innehåller många epoksmärkande drag. Detta kan vara både negativt och positivt, det negativa är att som ovan läsare av gamlare svenska hänger man inte alltid med vad vissa saker ordagrant menas. Det positiva är att man får en helt annan känsla när man läser historien, språket, miljön, människorna, tankarna och handlingarna gör att man nästan har rest tillbaka i tiden och omringas av tidigt 1900-tal. 


Blogginlägg 3 om romanen

Blogginlägg 3 om romanen
Nu är det dags att fokusera på din boks karaktärer. Hur utvecklas de och är de densamma genom hela berättelsen eller sker det någon förändring. Varför och på vilket sätt i så fall? Förklara hur du tänker kring detta.
De främsta huvudrollerna i boken är Fru gregorius, hennes man och doktor Glas. Jag tycker doktor glas är densamme genom hela historien i stort sett, det ända som doktor Glas fångar mitt intresse på är att han blir mer djupare som person och hans känslor för fru gregorius ger han en annan livssyn. Doktor Glas förändras inte som person, och inte heller hans peronlighet förändras. Fru gregorius är nog den som förändras mest av huvdkraktärerna, hennes känslor styr henne och förändrar hennes tankar. Fru gregorius man är alltid densamme genom historian, lite fräck och lömsk. 

Jag tycker att boken har en röd tråd genom hela historien när det gäller karaktärerna, därför att det är karaktärernas tankar, handlingar och livssy som bygger upp det mesta av boken.

Söderberg "Pälsen"


Söderberg ”Pälsen”

Vad handlar novellen om? Vilka är karaktärerna, vilka relationer har de till varandra?
Novellen handlar om päls och lyckan som kommer med den. Karaktärerna är doktor Hencks, hans fru och häradshövding Richardt. 

Varför heter texten ”Pälsen”? Vad är det som gör pälsen så viktig i texten?
För att texten handlar om pälsen och dess effekt på människors liv. Pälsen på denna tid var något exklusivt och bringade lycka med sig. Det som gör pälsen till en viktig del i texten är att doktor Hencks inser att päls skulle vara något som skulle hjälpa hans eländiga liv.

När är texten skriven och vilka tidstypiska drag finner du?
Texten är skriven för en lång tid sedan, de tidstypsika drag jag känner igen i denna text är den gamla svenskan, hästen på gatan och miljön i hus och utomhus.

Vad är det som gör att texten är läsvärd i dag?
Jag tror att det är därför att denna text är sorglig och lite annorlunda, den speglar också vissa samhällsklasser som fattiga och rika. Man känner också medlidande getemot doktor Hencks och hans sorgliga liv.
Söderberg ”Pälsen”
 Vad handlar novellen om? Vilka är karaktärerna, vilka relationer har de till varandra?
 Varför heter texten ”Pälsen”? Vad är det som gör pälsen så viktig i texten?
 När är texten skriven och vilka tidstypiska drag finner du?
 Vad är det som gör att texten är läsvärd i dag?

RSS 2.0